DIY Patchwork tæppe

 

DIY Patchwork tæppe

 

 

Da vi kan se, at patchworks på tøjet er godt på vej tilbage i modebilledet når det kommer til børnetøj, har vi valgt at dedikere denne del af hjemmesiden til DYI idéer, så du selv kan kaste dig ud i at pifte din lilles garderobe op.

 

Vi har fundet en del inspiration på medier som blandt andet Pinterest – og der var en masse inspiration at hente. Man kan nemlig være kreativ med patchwork på bluser, jeans,skjorter, skoletasker, jakker og frakker. Da tøjet dog helst skal kunne bruges efter man har været kreativ, er det nok ikke det første man skal eksperimentere med. Vi anbefaler at man starter men noget enkelt, som et tæppe først. Når man så har øvet sig længe nok med det og synes at man har godt styr på, at sætte det hele sammen og får et godt resultat ud af det, kan man prøve sig ad med tøj og accessories.

 

 

Da vi synes at et tæppe er det, der vil få dig bedst igang og introducere dig for patchwork teknikken på den bedste måde, vil vi nu dele en guide, som kan hjælpe dig godt igang.

 

Til tæppet skal du bruge:

 

Stof i forskellige motiver og prints (vi kan varmt anbefale Patchwork-butik.dk , som har et stort udvalg, gode priser og hurtig levering).

En gennemsigtig lineal

En lille kniv

Fyld til tæppet (dette er ikke nødvendigt)

En skarp saks

Masser af  knappenåle og sikkerhedsnåle

En nål og tråd eller en symaskine

Et mønster – dette kan du enten selv designe eller finde inspiration online, som vi gjorde

En flad overflade, der ikke vil tage skade når du skal skære i tæppet

 

Held og lykke!

 

  1. Når du har besluttet dig for, hvilket design du skal gå efter, skal du dele stoffet op i 15-30 cm firkanter (kaldt for blokke, der består af mindre former). At arbejder på en firkant af gangen er meget mere overskueligt end at arbejde på et helt tæppe på en gang.

 

  1. Vask og stryg stoffet. Skær de firkanter, der skal bruges for dit mønster, ved hjælp af din papirskabelone (findes flere steder på nettet). Du skal beregne 6mm ekstra per firkant til når den skal sættes sammen med det øvrige tæppe. Når du har skåret alle firkanterne ud, så læg dem ud på gulvet for at tjekke dit mønster.

 

  1. Nu er det tid til at begynde at sy. Læg to lapper sammen som en sandwich –  den højre side af stoffet skal vende indad! Lav en basis- syning og sy dem sammen op af den ene side.

  1. Sæt flere firkanter sammen, indtil du har lavet en blok (en blok er en af de firkantede stofdele af dit tæppe). Når du har syet alle blokkene  færdige, så sy dem sammen i følge dit design. Så er selve tæppe toppen færdig. Stryg den for at glatte syningerne ud.

  1. Spred et stykke stof ud, som vil blive bagsiden af dit tæppe, og placer den del du allerede har lavet på toppen. Både stoffet til bagsiden og fyldet skal skæres ud i samme størrelse som tæppe toppen, som nu skal  lægges ovenpå fyldet – den højre side skal vende opad.

  1. Vælg en farve tråd, der passer til tæppe designet. Nu skal du, ved at starte præcis  i midten af tæppet og arbejde udad, sy igennem alle tre lag og omkring alle firkanterne du har sat sammen. Alternativt kan du sy i linjer på tværs af hele tæppet. Venligt til: Denne del er meget nemmere, hvis du har mulighed for at bruge en symaskine 🙂

  1. Til sidst skal du lave bindingen, som skal være en slags “ grænse” der beskytter syningerne og gør, at dit tæppe ser  mere færdigt ud. Skær fire separate stykker stof ud – de skal være omkring 12 cm i bredden og samme længde som hver side af dit tæppe, samt 25mm som skal bruges som reservedel.

  1. Lav et  6mm langt fold langs hver af de lange kanter og stryg det. Derefter skal du folde hele strimmel i i midten,på langs.

  1. Syg den ene side af strimlen langs kanten af top-tæppet, derefter vend det om og syg strimlen til på bagsiden. Til sidste skal du sy begge sider på plads. Gentag langs de tre andre sider af tæppet.

 

Du er færdig!!